Resipi 2

NASI DAGANG BONDA

BAHAN2 NASI DAGANG:
      1.      Halia (di potong panjang2)
      2.      Halba (di rendam sehingga kembang & campur didlm santan)
      3.      Santan pekat
 **Beras yg blh digunakan: beras siam @ beras basmati
 ** 1kg beras + 1 genggam beras pulut (bg yg menggunakn beras biasa)
 ** 1kg beras = 5 org mkn

CARA2 KUKUS NASI DAGANG:
      1.      Basuh beras yg di campur pulut & rendam selama 1 mlm.
      2.      Kukus nasi sehingga masak
      3.      Selepas kukus, keluarkan nasi & gaulkn dgn air sehingga nasi jadi
            lembut. (jangan terlalu banyak air)
      4.      Kukus sekali lagi nasi yang telah digaul air tadi.
      5.      Masukkan garam, halba & halia ke dlm santan pekat.
      6.      Apabila nasi yang telah dikukus kali ke 2 tadi sudah masak, gaulkan 
           dengan santan.
**1 gantan beras (4kg) = 1 genggam garam kasar


BAHAN2 GULAI NASI DAGANG:
       1.      Rempah gulai nasi dagang
       2.      Bawang merah (kisar)
       3.      Bawang putih (kisar)
       4.      Halia (kisar)
       5.      Lengkuas (kisar)
       6.      Cili boh
       7.      Cili padi
       8.      Kunyit hidup
       9.      Santan pekat
      10.  Gula melaka
      11.  Belacan
      12.  Ikan tongkol
      13.  Asam keping
 ** ikan tongkol dikukus bersama asam  keping, garam kasar & lengkuas 
     sehingga masak. Selepas itu,tabur sedikit gula di atas ikan yg telah di 
     kukus tadi.

CARA2 MASAK GULAI:
      1.      Gaulkan rempah gulai bersama bahan2 yang  telah dikisar & cili boh.
      2.      Tumis rempah yang telah digaul itu sehingga garing.
      3.      Masukkan santan & sedikit air sehingga mendidih.
      4.      Masukkan ikan yang telah dikukus tadi bersama belacan & gula melaka.
      5.      Apabila sudah pecah minyak, masukkan cili padi.
 **gulai nasi dagang  hendaklah dimasak manis sedikit.
 **gulai tidaklah terlalu pekat.(ikut selera masing2)

Note: Resipi ini diperolehi daripada ibunda tercinta..Resipi nasi dagang terengganu


1 comment: